27.04 Gdy jedzenie jest leczeniem – warsztaty

Centrum Leczenia Niepłodności Małżeńskiej w Krakowie oraz Instytut Mikroekologii w Poznaniu zapraszają na warsztaty praktyczne pt.:

Gdy jedzenie jest leczeniem –
czyli wpływ odżywiania, opóźnionej alergii pokarmowej i zaburzeń mikroflory na zdrowie prokreacyjne

Mając świadomość z jakimi trudnościami i wyzwaniami wiąże się podjęcie i utrzymywanie diety i jak wielki wpływ wywiera ona na zdrowie prokreacyjne, chcieliśmy zaproponować Państwu uczestnictwo w warsztatach. Mają one na celu uświadomienie sensu wielu wyrzeczeń i wsparcie w trzymaniu właściwych rygorów żywieniowych.
W czasie sesji będą poruszane następujące tematy:

  • Nadwrażliwości pokarmowe (opóźnione alergie pokarmowe)
  • Mechanizm powstawania alergii
  • Powiązanie pomiędzy alergią pokarmową, a niepłodnością
  • Sposoby radzenia sobie z dietą
  • Konkretne przepisy, zamienniki dietetyczne
  • Alergia a stan jelit

Po sesji będzie także możliwość indywidualnych konsultacji z lekarzem i dietetykiem

Warsztaty będą bezpłatne.

Miejsce: Domus Mater Kraków ul. Saska 2C
Termin: 27 kwietnia, sobota, godz. 15.00- 19.00
Prelegenci: lekarz dr Mirosława Gałęcka; lekarz ginekolog, konsultant NaProTechnology Leszek Lachowicz; biolog dr Patrycja Szachta; dietetyk mgr Monika Frank.


Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc na sali, osoby nie zapisane nie będą mogły uczestniczyć w warsztatach.

Plan

15.00 – 15.20 Niepłodność a alergia opóźniona – prezentacja przypadków – lek. L. Lachowicz spec. gin poł, NFPMC

15.20 – 16.05 Sesja alergiczna – Opóźnione alergie pokarmowe dr P. Szachta

  • definicja alergii opóźnionej
  • częstość występowania
  • związek alergii IgG – zależnej z innymi chorobami
  • opóźniona alergia a płodność
  • rola zaburzeń mikroflory jelitowej w patogenezie alergii IgG – zależnej

16.05 – 16.20 Przerwa
16.20 – 17.20 Sesja dietetyczna – praktyczne aspekty wdrożenia diety opartej na  badaniu opóźnionej alergii pokarmowej mgr Monika Frank

  • zamienniki spożywcze
  • pułapki dietetyczne
  • propozycje przepisów
  • motywacja pacjenta
  • wsparcie Instytutu Mikroekologii we wdrożeniu i utrzymaniu diety

17.20 – 17.35 Przerwa
17.35 – 18.20  Sesja mikrobiologiczna – praktyczne aspekty wdrożenia leczenia mikrobiologicznego opartego na wynikach badania mikroflory jelitowej dr Mirosława Gałęcka

  • Co to są preparaty mikrobiologiczne
  • Potencjalne problemy mogące wystąpić w trakcie leczenia
  • Możliwości ewentualnej modyfikacji terapii
  • Badania kontrolne
  • Efekty

18.20 – 19.00 Konsultacje indywidualne z prelegentami

Prelegenci

Dr n. med. Mirosława Gałęcka
jest absolwentką Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Doktorat uzyskała w Berlinie, gdzie pracowała m.in. w Klinice Uniwersyteckiej im. B. Franklina. Od 2006 roku prowadzi w Poznaniu Instytut Mikroekologii zajmujący się badaniem mikroflory przewodu pokarmowego. Prowadzi liczne szkolenia dla lekarzy i pacjentów. W Instytucie Mikroekologii wprowadza badania umożliwiające wczesna diagnostykę raka jelita grubego, polipów oraz nieswoistych zapaleń jelit. Zajmuje się również terapią mikrobiologiczną u pacjentów z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, alergiami, nietolerancjami pokarmowymi. Od lat dziewięćdziesiątych jest intensywnie zaangażowana w szerzenie profilaktyki i promocji zdrowia.

Dr n. biol. Patrycja Szachta
Uzyskała stopień doktora nauk biologicznych w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Ukończyła również studia na kierunku Biotechnologia, uzyskując tytuł magistra inżyniera. Autorka licznych publikacji medycznych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz rozdziałów w monografiach naukowych. Jest również wykładowcą na konferencjach medycznych oraz warsztatach dla pacjentów. Do jej głównych zainteresowań należą alergie pokarmowe, probiotyki i prebiotyki oraz ekosystem jelitowy. W Instytucie Mikroekologii w Poznaniu zajmuje się między innymi oceną i interpretacją wyników badań oraz doradztwem w stosowaniu probiotykoterapii, prebiotykoterapii i terapii mikrobiologicznej.

Mgr. Monika Frank
Absolwentka kierunku Zdrowie Publiczne oraz kierunek Fizjoterapia na Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jest dietetykiem z doświadczeniem w indywidualnej terapii z pacjentem. Lubi pracę z ludźmi. Kontakt z Pacjentem i możliwość udzielenia wsparcia sprawia jej radość, a pozytywne efekty pracy są źródłem satysfakcji. W ramach tej działalności zajmuje się indywidualnym doradztwem żywieniowym dla osób pragnących znormalizować masę ciała, cierpiących na choroby dieto-zależne, sportowców, kobiet ciężarnych, dzieci. Efektem prowadzonych przez nią terapii żywieniowych jest nie tylko normalizacja masy ciała, ale również poprawa stanu zdrowia, samopoczucia i trwała zmiana nawyków żywieniowych. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych mających zastosowanie w alergii pokarmowej. Ściśle współpracuje również z Instytutem Mikroekologii w Poznaniu . Jest odpowiedzialna za terapię żywieniową pacjentów ze zdiagnozowaną alergią pokarmową IgG – zależną oraz zaburzeniami mikroflory jelit. Są to cierpiący na zespół jelita drażliwego, nieswoiste stany zapalne jelit, migreny, depresje, jak również osoby dotknięte problemem niepłodności, dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i cierpiący na grzybice przewodu pokarmowego. Przygotowywane w ramach tych konsultacji indywidualne jadłospisy uwzględniają zalecenia testów Imu Pro, jak również badań oceniających jakościowy i ilościowy składa mikroflory jelit.






Dodaj komentarz