Bakłażan pomidorowo-orzechowy
Podróże kształcą. Czerpiemy z nich wiedzę o innych miejscach, ludziach, ich kulturach i zwyczajach – a także… o potrawach. Warto nie tylko przyglądać się kuchniom innych narodów, ale również inspirować się nimi na co dzień.
Zatem na początek danie szybkie i proste, wymyślone podczas wakacji w Bułgarii, pod natchnieniem wspaniałych bakłażanów jakie można tam kupić.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 średni bakłażan,
- 2 średnie pomidory (3 małe),
- orzeszki ziemne (wg uznania), mogą być solone,
- parmezan (do potrzepania) lub jakiś słony ser typu feta albo owczy,
- sól i pieprz do smaku (same orzeszki mogą być wystarczająco słone).
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana kroimy w talarki lub półtalarki (w zależności od wielkości patelni – jeśli jest mniejsza talarki się nie zmieszczą), pomidora w łezki (wzdłuż na 8 części). Na patelni rozgrzewamy margarynę (albo olej roślinny).
Bakłażana możemy najpierw posmarować margaryną (będzie bardziej soczysty), ale nie olejem. Wrzucamy talarki i podsmażamy aż zmiękną. Następne dodajemy pomidory i smażymy ok. 2 min. (na półmiękko). Kolejno wsypujemy orzeszki ziemne aby się trochę uprażyły. Po ok. 3 min. danie jest gotowe więc jeszcze ciepłe potrzepujemy parmezanem i wykładamy na talerze.
W okresie letnim warzywa można przyrządzić na grillu, ale należy je wtedy posmarować tłuszczem żeby nie wyschły.
Danie może być podawane jako ciepła kolacja albo sałatka do obiadu. Danie jest zdrowie, ponieważ:
- nie zawiera glutenu,
- nie zawiera cukru,
- wykorzystuje warzywa sezonowe,
- orzechy uwalniają witaminy zawarte w pomidorach i bakłażanie.
- nie zawiera glutenu,
- nie zawiera cukru,
- wykorzystuje warzywa sezonowe,
- orzechy uwalniają witaminy zawarte w pomidorach i bakłażanie.
Smacznego!