Abraham i Sara w kuchni

Bezglutenowe pączki z ziemniaków

Bezglutenowe pączki z ziemniaków

Tłusty czwartek już niedługo! Z tej okazji polecamy bezglutenowe pączki z ziemniaków. Receptura pochodzi z podrzeszowskiej miejscowości Lubenia, a przekazała mi ją teściowa, której bardzo dziękuję.


Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 kg mąki bezglutenowej (użyłam mixu bezglutenowego),
- 5 dkg świeżych drożdży,
- 1-2 jajka (1 żółtko),
- kropla aromatu,
- 1 łyżka spirytusu (wódki, octu), żeby ciasto nie piło tłuszczu,
- łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy, tłuczemy (tak, aby nie miały grudek) i mieszamy dokładnie z mąką, jajkami, aromatem, cukrem i alkoholem. Drożdże rozpuszczamy w 2-3 łyżkach letniej wody i łączymy z resztą składników. Z ciasta robimy kulki, oprószamy je mąką i smażymy na głębokim tłuszczu. Po odsączeniu z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem.

Przydatne porady:

- pączki przed smażeniem można na chwilę zostawić pod ściereczką dla lepszego wyrośnięcia,
- pączki można nadziać marmoladą bądź dżemem.

Smacznego!
sufka

Komentarze: (3)


  1. Fajny przepis!

    Chleb z ziemniakami już wielokrotnie piekłam – osobiście uważam, że jest o wiele lepszy niż tylko na mące. Bardziej wilgotny, sprężysty, no, pyszny po prostu!

    Ale na to, żeby pączki z ziemniakami robić, na pewno bym nie wpadła! Dzięki :)

  2. Dziękuję za ten przepis, pozdrowienia dla zacnej Teściowej! (Ciekawe, czy wypiek będzie równie udany, gdy jajka zastąpię zalanym wrzątkiem siemieniem lnianym lub bananem)

  3. Domowy, nie wpadłabym na chleb z ziemniakami. Ciekawy pomysł, muszę kiedyś spróbować.
    Liliana, mam nadziej, że pączki bez jajka się udały. Pozdrowienia oczywiście przekażę.

Dodaj komentarz