Bezglutenowe pączki z ziemniaków
Tłusty czwartek już niedługo! Z tej okazji polecamy bezglutenowe pączki z ziemniaków. Receptura pochodzi z podrzeszowskiej miejscowości Lubenia, a przekazała mi ją teściowa, której bardzo dziękuję.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 kg mąki bezglutenowej (użyłam mixu bezglutenowego),
- 5 dkg świeżych drożdży,
- 1-2 jajka (1 żółtko),
- kropla aromatu,
- 1 łyżka spirytusu (wódki, octu), żeby ciasto nie piło tłuszczu,
- łyżeczka cukru.
- 1 kg ziemniaków,
- 1 kg mąki bezglutenowej (użyłam mixu bezglutenowego),
- 5 dkg świeżych drożdży,
- 1-2 jajka (1 żółtko),
- kropla aromatu,
- 1 łyżka spirytusu (wódki, octu), żeby ciasto nie piło tłuszczu,
- łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy (tak, aby nie miały grudek) i mieszamy dokładnie z mąką, jajkami, aromatem, cukrem i alkoholem. Drożdże rozpuszczamy w 2-3 łyżkach letniej wody i łączymy z resztą składników. Z ciasta robimy kulki, oprószamy je mąką i smażymy na głębokim tłuszczu. Po odsączeniu z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem.
Przydatne porady:
- pączki przed smażeniem można na chwilę zostawić pod ściereczką dla lepszego wyrośnięcia,
- pączki można nadziać marmoladą bądź dżemem.
Smacznego!
Fajny przepis!
Chleb z ziemniakami już wielokrotnie piekłam – osobiście uważam, że jest o wiele lepszy niż tylko na mące. Bardziej wilgotny, sprężysty, no, pyszny po prostu!
Ale na to, żeby pączki z ziemniakami robić, na pewno bym nie wpadła! Dzięki
Dziękuję za ten przepis, pozdrowienia dla zacnej Teściowej! (Ciekawe, czy wypiek będzie równie udany, gdy jajka zastąpię zalanym wrzątkiem siemieniem lnianym lub bananem)
Domowy, nie wpadłabym na chleb z ziemniakami. Ciekawy pomysł, muszę kiedyś spróbować.
Liliana, mam nadziej, że pączki bez jajka się udały. Pozdrowienia oczywiście przekażę.