Abraham i Sara w kuchni

Bezglutenowe pierożki w papierze ryżowym

Bezglutenowe pierożki w papierze ryżowym


Poniżej oryginalny pomysł mojej mamy na bezglutenowe danie świąteczne:

Składniki:
- papier ryżowy (dostępny w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością),
– farsz (na zdjęciu są pierożki z farszem do uszek wigilijnych, ale zawartość może być dowolna: mięso, kasza, warzywa, itp.),
– miska z zimną wodą do namaczania papieru ryżowego.


Sposób przygotowania:

Papier ryżowy namaczamy w misce z wodą (tak, aby był elastyczny). Następnie nakładamy farsz, zawijamy jak gołąbka i smażymy na głębokim tłuszczu ok. 8-10 min.


Cenne wskazówki:
- pierożki z farszem do uszek lub do pierogów może być zamiennikiem glutenowych dań wigilijnych,
– pierożki z farszem mięsnym bądź warzywnym można podawać jako danie obiadowe.


Danie jest zdrowe, ponieważ:
- nie zawiera glutenu ani jajek.


Smacznego!
sufka





Dodaj komentarz