Bezglutenowe pierożki w papierze ryżowym
Poniżej oryginalny pomysł mojej mamy na bezglutenowe danie świąteczne:
Składniki:
- papier ryżowy (dostępny w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością),
– farsz (na zdjęciu są pierożki z farszem do uszek wigilijnych, ale zawartość może być dowolna: mięso, kasza, warzywa, itp.),
– miska z zimną wodą do namaczania papieru ryżowego.
– farsz (na zdjęciu są pierożki z farszem do uszek wigilijnych, ale zawartość może być dowolna: mięso, kasza, warzywa, itp.),
– miska z zimną wodą do namaczania papieru ryżowego.
Sposób przygotowania:
Papier ryżowy namaczamy w misce z wodą (tak, aby był elastyczny). Następnie nakładamy farsz, zawijamy jak gołąbka i smażymy na głębokim tłuszczu ok. 8-10 min.
Cenne wskazówki:
- pierożki z farszem do uszek lub do pierogów może być zamiennikiem glutenowych dań wigilijnych,
– pierożki z farszem mięsnym bądź warzywnym można podawać jako danie obiadowe.
– pierożki z farszem mięsnym bądź warzywnym można podawać jako danie obiadowe.
Danie jest zdrowe, ponieważ:
- nie zawiera glutenu ani jajek.
Smacznego!