Ciasto marchewkowe
Marchewka znana jest nam od lat. Najczęściej kojarzymy ją z rosołem lub sałatką warzywną. Na szczęście ostatnio pojawia się także jako „gwiazda” rozmaitych zup-kremów i deserów. Poniżej sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe.
Składniki na 12 kawałków:
- 100 g cukru (dla wielbicieli słodkich ciast 175 g),
- 175 g oleju słonecznikowego,
- 3 większe jaja,
- 3-4 średnie marchewki,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 50 g mąki gryczanej,
- 25 g mąki z amarantusa,
- 1 łyżeczka sody (zamiast proszku do pieczenia, który może zawierać gluten),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
- 100 g rodzynek.
- 175 g oleju słonecznikowego,
- 3 większe jaja,
- 3-4 średnie marchewki,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 50 g mąki gryczanej,
- 25 g mąki z amarantusa,
- 1 łyżeczka sody (zamiast proszku do pieczenia, który może zawierać gluten),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
- 100 g rodzynek.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne (o średnicy 23 cm) smarujemy olejem roślinnym lub masłem i posypujemy mąką, sezamem albo otrębami gryczanymi. W misce ubijamy cukier, olej i jajka. Następnie dodajemy grubo startą marchewkę i rodzynki. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sodę i przyprawy (cynamon i gałkę muszkatołową). Kolejno łączymy wszystkie składniki, a następnie przekładamy je do formy. Pieczemy ok. 40-45 min.
Danie jest zdrowe, ponieważ:
- nie zawiera glutenu,
- nie zawiera masła,
- zawiera mało cukru,
- wykorzystuje warzywa sezonowe.
Smacznego!