Papryka faszerowana
U nas dziś papryka według przepisu Karoliny i Grzesia.
Składniki:
- 4 spore papryki (czerwona lub zielona),
- 30 dkg mięsa mielonego,
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej,
- suszone pomidory w oleju (ok. pół słoika czyli 90g),
- pół cebuli,
- falafel (prawie cała paczka 200g),
- natka pietruszki, czosnek.
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Papryki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Mięso podsmażamy na oliwie z czosnkiem, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, pokrojone pomidory, sól i pieprz, następnie rozdrobniony falafel.
Wszystko należy chwilę poddusić i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz natką pietruszki. Kolejno papryki nadziewamy farszem i wkładamy je do naczynia żaroodpornego (do którego należy wlać pół szklanki wody) i przykryć „czapeczkami”. papryki pieczemy w piekarniku ok 30-40 min. w temp. 180 stopni.
Nasze spostrzeżenia:)
Falafel dodaliśmy od siebie, w przepisie oryginalnym go nie było… dodał fajnego smaku
Papryka po wyjęciu z piekarnika była dość miękka, najlepsza była na dole czyli tam gdzie była woda… możliwe, że więcej wody dałoby dobry efekt
Dwie papryki na głowę to spory posiłek.
Smacznego!
Nie wątpię, że papryka pyszna, ale proszę mnie oświecić – co to takiego ów FALAFEL?