zapiekanka/i z kaszy gryczanej i jajka
Składniki na 2 porcje:
- szklanka kaszy gryczanej,
- pół puszki zielonego groszku,
- ser feta (można go zastąpić serem żółtym, tofu albo mozzarellą),
- pietruszka, szczypiorek,
- 2 jajka,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy kaszę gryczaną (w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Następnie do naczynia wrzucamy zielony groszek, ser feta, posiekana pietruszkę i szczypiorek. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Kolejno rozdzielamy wszystko do dwóch mniejszych naczyń żaroodpornych pozostawiając w każdym z nich dziurkę na środku, do której wbijamy surowe jajko (można je posolić przed włożeniem do piekarnika). Każde naczynie przykrywamy folią aluminiową aby składniki nie wyschły. Zapiekanki pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach.
Nasze spostrzeżenia:
- do pieczenia można użyć jednego naczynia żaroodpornego a później podzielić wszystko na porcje. Mi jest wygodniej w dwóch, bo potem każdy (mąż i ja) odgrzewa sobie swoją zapiekankę w pracy:),
- bazą jest kasza i jajko, reszta składników zależy od Ciebie (dobrze jest użyć kolorowych warzyw, bo wtedy potrawa wygląda efektownie),
- ser spoi całe danie.
Smacznego!