Ciasteczka:
12 dkg maki kukurydzianej
12 dkg maragaryny bezmlecznej
15 dkg cukru pudru
Maslo utrzec mikserem z cukrem, dodac make, wyrobic ciasto
Z masy uformowac kuleczki i ulozyc na blasze w odstepach okolo 1,5 cm cm. Piec
20 min w temp 140 stopni. (Tak jest w przepisie ale zalezy od piekarnika)
Ciasto
kruche:
2 szklanki maki kukurydzianej
1 kostka margaryny bezmlecznej (Maryna jest dobra)
cukier waniliowy albo lyzka cukru
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto, wlozyc do zamrazalnika na godzine.
Wylozyc na blache i piec w 220 stopniach okolo 15-20 minut az bedzie zlote.
Mozna pokroic w kostki, mozna czyms posmarowac.
placki
gryczane z gruszką:
Mąkę gryczaną mieszam z wodą na gęstą papkę, lekko solę, wkrajam
plasterki
gruszki, po wymieszaniu kładę łyżką na rozgrzaną oliwę z oliwek, smaże
dwustronnie. Można dodac cukier lub posypać pudrem, ale moja córka nie lubi. A
placki sama jej podjadam.
fajne
placuszki kukurydziane…
szklanka wody najlepiej mineralnej
szklanka kaszki kukurydzianej
2 lyzki stolowe maki kukurydzianej
2 lyzki stolowe maki ziemniaczanej
lyzka oliwy z oliwek lub oleju
mozna dodac dwie lyzki cukru
wymieszac wszystko i smazyc na nieprzylegajacej patelni. Można je jeśc na
slodko z dzemem czy czekoladą albo na slono, ale wtedy nie dodawać cukry w
trakcie wyrobu.
a no i majonez wegański ktory ratuje mi sałatki a goscie nie czuja w ogole roznicy :)
Majonez wegański z mleka sojowego
szklanka mleka sojowego
łyżka octu
sól
pieprz
ząbek czosnku
łyżka musztardy
2 szklanki oleju
Wlewamy szklankę mleka do miski, dodajemy łyżkę octu,
przyprawy, czosnek i zaczynamy miksować. Mleko powinno nabierać objętości,
dodajemy łyżkę musztardy. Miksujemy dość długo, ok. 10-15 minut, mleko powinno
być puszyste.
Później, cały czas miksując, BARDZO POWOLI wlewamy olej (BARDZO powoli!!!).
Zajmuje to również ok. 10-15 minut. Konsystencja powinna zacząć przypominać
majonezową. Sprawdzamy smak, dodajemy przypraw i majonez powinien być gotowy.
Smacznego & GO VEGAN!
i taka mała sciaga
Czym zastąpic jaja
W potrawach i ciastach jajko pomaga połączyć się składnikom, trzeba więc
zastąpić je spoiwem o podobnej konsystencji, można to zrobić na kilka sposobów.
Gotując potrawę bez trzymania się proporcji, czyli na tak zwane oko, możemy
zastąpić jajko dodając:
• Odrobinę oleju
• Mąka owsiana lub drobne płatki owsiane z wodą
• Mąka kukurydziana z odrobiną wody (dodatkowo daje żółtawy kolor
• Mąka sojowa
• Mąka ziemniaczana
• Banan – jeśli przyrządzamy słodkie danie
• Puree z ziemniaków
• Puree z dyni
Jeśli potrzebujemy zachować proporcje warto skorzystać z poniższej
ściągawki:
1 jajko zastępuje:
1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki z amarantusa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyzki wody
1/4 szklanki puree ziemniaczanego
1/4 szklanki puree puree dyni
1/4 szklanki puree puree suszonych śliwek
2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszk do pieczenia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
Generalnie im w przepisie mniej jajek, tym łatwiej je
zastąpić. Najtrudniej o substytut, gdy chcemy uzyskać produkt, który de facto
składa się z samych jaj, tak jak w przypadku majonezu.