Chcesz pisać na forum – zaloguj się! Zaloguj
Wpisz słowo kluczowe:


 






Użytkowanie znaków specjalnych:
*    zastępuje dowolną ilość znaków
%    Zastępuje dokładnie jeden znak

Nietolerancje pokarmowe — przepisy

UżytkownikWpis

00:19
12 kwietnia 2011


Anaber

1

Witam Laugh

Zachęcam do wymiany przepisów, by łatwiej nam było stosować się do zaleceń diety przy leczeniu nietolerancji pokarmowych. Dzięki temu osoby rozpoczynające dietę będą miały łatwiej.

 

Bezmleczne i bezjajeczne ciasta

 

Ciasto z powidłami

szklanka cukru

szklanka wody

pół margaryny bezmlecznej

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cztery łyżki powideł śliwkowych lub innego dozwolonego dżemu

Wodę zagotować z cukrem, odstawić z ognia, rozpuścić w tym margarynę.

Przestudzić trochę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia,

wszystko razem zmiksować, dodać powidła lub dżem.

Włożyć do formy z duszką i piec ok. 45 min.

 

Szarlotka "sypana"

szklanka cukru

szklanka mąki

szklanka kaszy manny

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

kilogram jabłek (polecam reneta szara lub inne baaardzo soczyste, muszą puszczać sok)

sypkie produkty mieszamy razem i dzielimy na dwie równe części

jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych

oczkach

Blachę smarujemy margaryną, spód troszkę grubiej i obsypujemy bułką tartą.

Na blachę sypiemy jedną cześć sypkich produktów, na to układamy jabłka, posypujemy cynamonem, na jabłka sypiemy drugą część sypką.

Na wierzch ścieramy na tarce masło lub margarynę tak żeby przykryć całą cześć sypką.

Pieczemy w 180-200 stopni ok 1 godziny.

Można zrobić dwie warstwy jabłek ale wtedy ilość składników zwiększamy x2 (oprócz cukru bo będzie słodkie) i jabłuszek troszkę więcej niż kilogram.

 

Kakaowe

Składniki

375 g mąki pszennej

400 g cukru

6 łyżek gorzkiego kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

160 ml oleju roślinnego

500 ml wody

2 łyżki octu

2 łyżeczki aromatu waniliowego

Metoda przygotowania

1. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.

2. Wszystkie mokre składniki połączyć w innej misce.

3. Mokre składniki wlać do suchych, a następnie zmiksować na gładką masę.

4. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 23x33 cm.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez 20-25 minut.

Pozostawić w blaszce do ostygnięcia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

09:21
12 kwietnia 2011


asia

2

witam szukam przepisu na chleb bez drożdży(nawet tych w zakwasie), bez makiżzytniej, kukurydzianej, ryżu moze być nawet gotowy chleb jak ktos spotkał, wszelkie pieczywo chrupkie odpada zosała mi  tyolko maca

17:37
12 kwietnia 2011


Anaber

3

Asiu, nie mam przepisu na chleb (może jeszcze ktoś się odezwie i napisze, a ja zapytam, czy moja mama znajdzie taki przepis), ale na "szarlotkę". Nie ma ani odrobinę mąki :) Może przed świętami przyda Ci się ten przepis Laugh

Szarlotka (bez jajek, mleka, mąki)

Przepis na szarlotkę z tą uwagą, że zamiast masła trzeba poszukać tłuszczu roślinnego bez dodatku mleka, serwatki i/lub maślanki (np. planta lub taka tania margaryna z biedronki ). Tłuszcz dodaje się do płatków owsianych przed wyłożeniem na blachę. Ja dodaję do zalanych wodą płatków owsianych rodzynki, trochę startych jabłek i zmielone migdały.
 
http://kucharzeniejagny.blox.p…..MANKI.html

Smacznego!

20:15
12 kwietnia 2011


babusia

4

o kurcze fajne przepisy ale u mnie pszenica, żyto, owies, orkisz, jeczmien, gluten odpadaja :(

jajka i mleko krowie i kozie tez :(

 

to ja wklejam jakis przepis

bez mleka, maki, jaj

Muffinki waniliowe (bez mleka, jajek, skrobi pszennej i glutenu,orzechów,
soi)

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mleka ryżowego
    lub innego "dozwolonego" np quinoa
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2/3 szklanki oleju
    roślinnego
  • 2 łyżki gotowego zastępnika
    jaj w proszku (jak ktoś nie ma, można dać mąkę ziemniaczana, albo gumę
    xantanową, albo banana)
  • 3 ½ szklanki mąki (ja po wielu
    trudach zdobyłam gotowa mieszankę Schaar bez skrobi pszennej,ale jak jej
    nie miałam mieszałam mąkę ryżową (2/3) mąkę ziemniaczana (1/3) i mąkę
    kukurydzianą(1/3)
  • 1 łyżka proszku do
    pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na małym ogniu
podgrzewać przez 15 minut mleko z pesteczkami, wyskrobanymi z wanilii i
strączkiem wanilii, aby mleko przeszło waniliowym smakiem i aromatem. Wyjąć
strączek wanilii i odstawić mleko do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Kiedy mleko wystygnie, dodać do niego resztę składników płynnych , dobrze
wymieszać. W osobnej misce wymieszać składniki sypkie. Wymieszać zawartość obu
misek,wcale nie musi być dokładnie, napełniać foremki do 2/3 wysokości. Wrzucać
do pieca i po ok 30 minutach kiedy patyczek jest suchy muffinki są gotowe.

Mnie się zawsze udają. Są trochę za suche jak na mój gust,można je podawać
np z dżemem, jeśli nie, można pomoczyć w masełku.

20:18
12 kwietnia 2011


babusia

5

Ciasteczka:

 12 dkg maki kukurydzianej

12 dkg maragaryny bezmlecznej

15 dkg cukru pudru

Maslo utrzec mikserem z cukrem, dodac make, wyrobic ciasto

Z masy uformowac kuleczki i ulozyc na blasze w odstepach okolo 1,5 cm cm. Piec

20 min w temp 140 stopni. (Tak jest w przepisie ale zalezy od piekarnika)

Ciasto

kruche:

 2 szklanki maki kukurydzianej

1 kostka margaryny bezmlecznej (Maryna jest dobra)

cukier waniliowy albo lyzka cukru

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto, wlozyc do zamrazalnika na godzine.

Wylozyc na blache i piec w 220 stopniach okolo 15-20 minut az bedzie zlote.

Mozna pokroic w kostki, mozna czyms posmarowac.

 

placki

gryczane z gruszką:

 Mąkę gryczaną mieszam z wodą na gęstą papkę, lekko solę, wkrajam

plasterki

gruszki, po wymieszaniu kładę łyżką na rozgrzaną oliwę z oliwek, smaże

dwustronnie. Można dodac cukier lub posypać pudrem, ale moja córka nie lubi. A

placki sama jej podjadam.

 

fajne

placuszki kukurydziane…

 szklanka wody najlepiej mineralnej

szklanka kaszki kukurydzianej

2 lyzki stolowe maki kukurydzianej

2 lyzki stolowe maki ziemniaczanej

lyzka oliwy z oliwek lub oleju

mozna dodac dwie lyzki cukru

wymieszac wszystko i smazyc na nieprzylegajacej patelni. Można je jeśc na

slodko z dzemem czy czekoladą albo na slono, ale wtedy nie dodawać cukry w

trakcie wyrobu.

 

a no i majonez wegański ktory ratuje mi sałatki a goscie nie czuja w ogole roznicy :)

Majonez wegański z mleka sojowego

szklanka mleka sojowego

łyżka octu

sól

pieprz

ząbek czosnku

łyżka musztardy

2 szklanki oleju

 

Wlewamy szklankę mleka do miski, dodajemy łyżkę octu,

przyprawy, czosnek i zaczynamy miksować. Mleko powinno nabierać objętości,

dodajemy łyżkę musztardy. Miksujemy dość długo, ok. 10-15 minut, mleko powinno

być puszyste.

Później, cały czas miksując, BARDZO POWOLI wlewamy olej (BARDZO powoli!!!).

Zajmuje to również ok. 10-15 minut. Konsystencja powinna zacząć przypominać

majonezową. Sprawdzamy smak, dodajemy przypraw i majonez powinien być gotowy.

Smacznego & GO VEGAN!

 

i taka mała sciaga

Czym zastąpic jaja

W potrawach i ciastach jajko pomaga połączyć się składnikom, trzeba więc
zastąpić je spoiwem o podobnej konsystencji, można to zrobić na kilka sposobów.
Gotując potrawę bez trzymania się proporcji, czyli na tak zwane oko, możemy
zastąpić jajko dodając:

• Odrobinę oleju                      

• Mąka owsiana lub drobne płatki owsiane z wodą

• Mąka kukurydziana z odrobiną wody (dodatkowo daje żółtawy kolor

• Mąka sojowa

• Mąka ziemniaczana

• Banan – jeśli przyrządzamy słodkie danie

• Puree z ziemniaków

• Puree z dyni

Jeśli potrzebujemy zachować proporcje warto skorzystać z poniższej
ściągawki:

1 jajko zastępuje:

1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki mąki z amarantusa

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyzki wody

1/4 szklanki puree ziemniaczanego

1/4 szklanki puree puree dyni

1/4 szklanki puree puree suszonych śliwek

2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszk do pieczenia

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody

Generalnie im w przepisie mniej jajek, tym łatwiej je
zastąpić. Najtrudniej o substytut, gdy chcemy uzyskać produkt, który de facto
składa się z samych jaj, tak jak w przypadku majonezu.

23:01
12 kwietnia 2011


Anaber

6

babusia, jesteś niesamowita! A ściąga jest super :D

Jak ja dawno nie jadłam majonezu! Już nie mogę się doczekać, kiedy przygotuję sobie takie pyszności :)

00:46
13 kwietnia 2011


Anaber

7

Rogaliki waniliowe (bez mleka, jajek)

Składniki: 250 g miękkiego tłuszczu roślinnego, 100 g cukru, 350 g (ok. 2 szklanek) mąki, 1 szklanka zmielonych lub posiekanych migdałów (można dodać też trochę posiekanych orzechów włoskich), cukier waniliowy, pół łyżki soli, cukier puder do posypania.

Przygotowanie: Tłuszcz utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę. Powoli dodawaj mąkę, a na koniec zmielone migdały, orzechy, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wyrób, a następnie przygotuj wałki o średnicy 3 cm. Każdy wałek ciasta zawiń w folię spożywczą lub aluminiową i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmij pierwszy wałek ciasta i pokrój go w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Z każdego plasterka uformuj wałeczek i zagnij go w taki sposób, żeby nadać mu kształt rogalika. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut, w temp. 200°C. W tym czasie przygotuj z kolejnego wałka ciasta nową porcję rogalików. Po ostygnięciu ułóż ciasteczka delikatnie w pudełku lub na talerzu i posyp je cukrem pudrem.

 

Moja babcia dodaje do części ciasta kakao. Ciasteczka są twarde i suche, dlatego można do środka rogalika włożyć kawałek jabłka lub trochę powideł. To sprawia, że są miększe.

01:55
13 kwietnia 2011


Anaber

8

babusia, współczuję Twoich nietolerancji.

Ja jestem uczulona na 25 produktów, w tym wszystko pochodzenia mlecznego (też mleko kozie i owcze), jajka (też przepiórcze, gęsie). Ale teraz dieta idzie mi łatwo :) Na początku nie mogłam sobie poradzić. A z Twoimi przepisami będzie jeszcze łatwiej :)

07:09
13 kwietnia 2011


asikczek

9

mam w planach na najbliższy miesiąc zrobić test. super że są tak smaczne przepisy z któruch sądzę będę w przyszłości korzystać. Zobaczymy co mi wyjdzie :)

 

p.s. witam wszystkich serdecznieLaugh

09:50
13 kwietnia 2011


babusia

10

tez Wam wspolczuje tych nietolerancji

ale jakos damy rade

 

najtrudnej przygpotowac jakie sciasto bez mleka jajek i maki

 

a wczoraj robilam nalesniki z maki kukurydzianej ryzowej i ziemniaczanej z mlekiem ryzowym i wodą i wyszly super :)

podałam je z jabłkami i cynamonem i mąz nawet sie nie zorientował ze są inne niz zwykle z maki pszennej Wink

i bardzo mu smakowały :)

 

a majonez jest naprawde swietny

tylko wlasnie najwazniejsza rzecz to wlewac ten olej taką "niteczką" bardzo bardzo powoli

teraz rpbie na spotkanka sałatki z tym co moge i do tego ten majonez

 

najbardziej brakuje mi nabiału i jogurtu naturalnego bo duzo go uzywałam do sałatek wlasnie bo sam majonez zawsze byl dla mnie za tłusty

 

ja niby moge soje ale mam endometrioze i ona niejest wskazana przy tej chorobie wiec tez uwazam z nia

 

jedno jest dobre

ograniczylam kawe hehe bo lubie pic z mlekiem a z innym mi nie smakuje wiec zamienilam na herbate zielona

 

potem jeszcze cos powrzucam

09:57
13 kwietnia 2011


babusia

11

babka

Składniki:

  • 5 jajek- dam przepiorcze lub sprobuje je czyms zastapic (wiem ze jest tez taki zastepnik jajek do kupienia w sklepach ze zdrową zywnoscia)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • 200 g masła -ja uzyje  margaryny bezmlecznej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (1 łyżeczka = 5 ml)
  • otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy

Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować
masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą (bezglutenowcy np.
zmielonymi migdałami bez skórki).

Jajka (w całości, nie oddzielamy białek
od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę
(końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Masa powinna być
naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co
zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce
dodawać cukier i dalej ubijać.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem
do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do
połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.

Ciasto przelać do przygotowanej
wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy,
inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).

Piec w temperaturze 170°C przez około 50
– 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego
patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by
przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.

Smacznego :)

 

chyba ja wyprobuje wczesniej i dam znac czy wyszła :)

10:07
13 kwietnia 2011


babusia

12

i moje ulubione cisteczka ryżowe ktore jadłam jeszcze przed dieta i zawsze wszyscy je lubili

 

CIASTECZKA RYŻOWE

Składniki:

paczka kleiku ryżowego

kostka masła lub margaryny

3 jaja – zastąpie czyms np przepiorczymi jesloi ktos moze

szklanka cukru

3-4 łyżeczki wiórków kokosowych

cukier waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

dżem lub konfitura

 

ETAPY
PRZYGOTOWANIA:

Jajka zmiksować z cukrem. Aż masa lekko zbieleje.

 Dodać pozostałe
składniki. Zagnieść do otrzymania jednolitej masy.

 Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. układać na dużej blasze rzędami w odstępach (ciasteczka w
czasie pieczenia powiększają swoją objętość).

  W każdej kulce palcem
robimy wgłębienie, w które po upieczeniu kulek wkładamy trochę dżemu lub
konfitury. W przepisie nie podano temp. piekarnika ale ja ustawiam na 180.

23:02
13 kwietnia 2011


Anaber

13

babusia, uważaj na proszek do pieczenia, bo może zawierać mąkę pszenną (masz chyba uczulenie).

 

Może ktoś ma przepis na taki chleb?

asia napisał:  witam szukam przepisu na chleb bez drożdży(nawet tych w zakwasie), bez makiżzytniej, kukurydzianej, ryżu moze być nawet gotowy chleb jak ktos spotkał, wszelkie pieczywo chrupkie odpada zosała mi tyolko maca

09:50
14 kwietnia 2011


babusia

14

Anaber wiem wiem

ja uzywam takiego bezglutenowego aon ma skobie ziem i kukurydziana

w sumie jeszcze go nie uzywałam ale jak kupuje to czytam wszystkie etykiety

a niektorze rzezcy przez neta zamawiam

 

zajrzyj tutaj jest przepis na chlebek

http://www.bajaderki.pl/index……e9a65fcb44

18:01
14 kwietnia 2011


Anaber

15

Podobnie, jak ja: studiuję etykietki, zanim coś kupię. Czasem długo muszę szukać odpowiedniego produktu. Bywa i tak, że pomimo przeczytania wszystkich etykietek i tak nic nie kupuję.

 

Dużo kupuję w sklepach ze zdrową żywnością, czasem tak, jak Ty — przez internet. Dobrze, że to tylko nietolerancja i dieta jest czasowa. Współczuję tym, którzy mają alergię!!!

18:46
14 kwietnia 2011


babusia

16

oj tak czytanie etykiet troszke zajmuje czasu a jeszcze zeby zrobic jakie staki w miare zakupy to musze czasem zjezdzic kilka sklepow bo jeden prodult jest tu inny w innym sklpie a kolejny jeszcze w innym

ale dobrze ze mozna to znaleźć

a sklepów ze zdrowa zywnosia to umnie az 2 i to tak czynne w takich godzinach ze ciezko zdazyc

 

ostatnio moja trenerka poleciła mi jogurty sojowe firmy FRIAS – naprawde bardzo dobre

i mleko sojowe tez ma ta firma dobre bo inne strasznie mi nie smakuja

00:36
15 kwietnia 2011


Anaber

17

Mi lekarz powiedział, żebym uważała na soję. Muszę przyznać, że polubiłam mleko sojowe. Jest dużo smaczniejsze, niż ryżowe.

Pomysł na "jajka" świąteczne (bez jajek): http://www.bajaderki.pl/index……;Itemid=32

Podobno przepyszny placek bananowy (bez jajek, mleka, glutenu):  http://www.bajaderki.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=25:bananowiec-kasztanowiec&catid=6:ciastka&Itemid=32

10:31
15 kwietnia 2011


babusia

18

ja uwazam na soje bo przy endo za duzo soi nie jest wskazane

w sumie kiedys jadłam platki z mlekiem wiec tu mi go brakuje a najbardziej do kawy

wiec teraz praktycznie kawy nie pije wiec nawet dobrze

czasem ten jogurcik sojowy

no a jak robie cos gdzie trzeba mleko to daje ryzowe albo inne pod warunkiem ze jest to cos gdzie tego mleka nie czuc bo tez mi nie smakuje

 

ja moge przepiorcze wiec te na slodko sobie odpuszcze

ale to cisto wlasnie tez znalazłam i mnie kusi

23:42
19 kwietnia 2011


domowy

19

Dziewczyny, niesamowite jesteście :)

Wielkie dzięki.

Mam za to jedno pytanko – jaki przelicznik ilościowy nalezy przyjąć przy zamianie jajek kurzych na przepiórcze?

Marzy mi się jakieś ciasto na Wielkanoc….  :)

09:44
20 kwietnia 2011


babusia

20

ja wczoraj robilam ciasteczka ryzowe i dałam 10 jaj przepiorczych

ale polecam dac mniej cukru niz w przepisie bo sa dosc slodkie

 

a musze sprobowac zrobic ciasteczka i zastapic jajka jeszcze czyms innym z tej scoagawki ktora wyzej wkleiłam



 

Możliwość komentowania jest wyłączona.