Odpowiednie
zbilansowanie diety eliminacyjnej jest trudne i powinien zająć się tym doświadczony dietetyk, który dostosuje
dietę do zapotrzebowania energetycznego i na poszczególne składniki odżywcze.
Tylko indywidualne podejście gwarantuje odpowiedni stan odżywienia organizmu i
chroni przed niedoborami. A także umożliwi ułożenie jadłospisu, który będzie uwzględniał preferencje żywieniowe.
W przypadku
eliminacji z diety glutenu i zbóż dostarczających gluten, jaj i nabiału w jadłospisie
nie powinno zabraknąć: roślin zielonych i nasion rośli strączkowych (soja,
soczewica, ciecierzyca fasola, groch) oraz produktów z nich otrzymywanych,
nasion i orzechów, suszonych owoców, pełnoziarnistego ryży i kasza (jaglana,
gryczana), suszonych owoców, tłustych ryb morskich (łosoś, śledź, makrela), chudego
mięsa drobiowego, wołowiny. Warto
również wybierać te produkty, które są wzbogacane wapniem np. mleczko ryżowe i
sojowe, płatki kukurydziane. Dobrym źródłem tego pierwiastka jest również
amarantus i produkty z niego otrzymywane. Korzystną wartość odżywczą wykazują
również ziarna quinoa.