Chcesz pisać na forum – zaloguj się! Zaloguj
Wpisz słowo kluczowe:


 






Użytkowanie znaków specjalnych:
*    zastępuje dowolną ilość znaków
%    Zastępuje dokładnie jeden znak

co jeść?

UżytkownikWpis

11:30
6 listopada 2012


Gabi

1

Chciałam Panią zapytac, jakich produktów NA PEWNO nie powinno zabraknąć w jadłospisie, jeśli odstawiamy gluten, nabiał i jaja? Co jest ich dobrym "zastępniekiem"?

Pozdrawiam

19:20
7 listopada 2012


Dietetyk Monika Frank

2

Odpowiednie
zbilansowanie diety eliminacyjnej jest trudne i powinien zająć  się tym doświadczony dietetyk, który dostosuje
dietę do zapotrzebowania energetycznego i na poszczególne składniki odżywcze.
Tylko indywidualne podejście gwarantuje odpowiedni stan odżywienia organizmu i
chroni przed niedoborami. A także umożliwi ułożenie jadłospisu, który będzie uwzględniał preferencje żywieniowe. 

W przypadku
eliminacji z diety glutenu i zbóż dostarczających gluten, jaj i nabiału w jadłospisie
nie powinno zabraknąć: roślin zielonych i nasion rośli strączkowych (soja,
soczewica, ciecierzyca fasola, groch) oraz produktów z nich otrzymywanych,
nasion i orzechów, suszonych owoców, pełnoziarnistego ryży i kasza (jaglana,
gryczana), suszonych owoców, tłustych ryb morskich (łosoś, śledź, makrela), chudego
mięsa  drobiowego, wołowiny. Warto
również wybierać te produkty, które są wzbogacane wapniem np. mleczko ryżowe i
sojowe, płatki kukurydziane. Dobrym źródłem tego pierwiastka jest również
amarantus i produkty z niego otrzymywane. Korzystną wartość odżywczą wykazują
również ziarna quinoa.



 

Możliwość komentowania jest wyłączona.