Chcesz pisać na forum – zaloguj się! Zaloguj
Wpisz słowo kluczowe:


 






Użytkowanie znaków specjalnych:
*    zastępuje dowolną ilość znaków
%    Zastępuje dokładnie jeden znak

częstotliwość spozywania pokarmów

UżytkownikWpis

11:00
7 listopada 2012


Gabi

1

Przeczytałam Pani artykuł. Rozjaśnia wiele kwestii. Dziękuję.

Mam jednak jeszcze pytanie.

W swoim artykule pisze Pani (cytuję)

"składniki każdego posiłku powinny być ograniczone do możliwie jak najmniejszej ilości;

ilość spożywanych produktów powinna być utrzymywana na niewielkim poziomie;"

 

Do tej pory robiłam tak, że kiedy był w mojej diecie tzw. dzień ryżowy, to jadłam go kilkakrotnie w ciągu dnia, czasem w dużych ilościach; kiedy był dzień kukurydziany, również powtarzałam ten produkt wielokrotnie, np. makaron kukurydziany (i w sałatce, i jako dodatek do głównego dania), kaszka kukurydziana, płatki kukurydziane, flipsy, etc. Czytając artykuł / cytat powyższy /rozumiem, że nie powinno tak być?

Serdecznie proszę o odpowiedź. Jeśli Pani to potwierdzi, to w takim razie jak to racjonalnie ułożyć? Przecież coś trzeba jeść… :(

19:47
7 listopada 2012


Dietetyk Monika Frank

2

W zdaniu tym chodzi o to,
 żeby "unikać" sporego nagromadzenia różnorodnych produktów w danym POSIŁKU. Czyli unikać zup wielowarzywnych,
 dań, w których będzie użytych wiele składników. To, co Pani przestawia jest idealnym rozwiązaniem:  każdy dzień pod znakiem innego produktu i wtedy produkt ten powtarza się w różnych formach.

Druga część zdania to jedna z podstawowych zasad racjonalnego odżywiania: staramy się jeść kilka małych posiłków w ciągu dnia, a nie
3 duże.

Mam nadzieję, że rozwiałam wątpliwości. Potwierdzam tym samym, że Pani sposób żywienia jest odpowiedni.

19:18
8 listopada 2012


Gabi

3

O jak miło usłyszeć coś pozytywnego! :) Wielkie dzięki!

16:32
14 listopada 2012


Dietetyk Monika Frank

4

Pozostaję do Pani dyspozycji!

Pozdrawiam, 

Monika Frank



 

Możliwość komentowania jest wyłączona.