Chcesz pisać na forum – zaloguj się! Zaloguj
Wpisz słowo kluczowe:


 






Użytkowanie znaków specjalnych:
*    zastępuje dowolną ilość znaków
%    Zastępuje dokładnie jeden znak

kilka pytań

UżytkownikWpis

23:24
5 listopada 2012


Pytanie

1

Dzień dobry,

mam kilka pytań:

  1. Czy gotowe produkty, na opakowaniach których zawarta jest klauzula:

    "Produkt może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów, soi, (niepotrzebne skreślić ;) …"

    brać pod uwagę na serio jako produkt niedozwolony jeśli mamy nietolerancję,

    na którykolwiek składnik śladowych ilości? /czy brać pod uwagę, że tak piszą na zaś, żeby się zabezpieczyć/

  2. Skoro nietolerancję nabywa się poprzez nadmierne spożywanie określanego rodzaju pożywienia,

    to jak wytłumaczyć nietolerancję na produkty, których nigdy nie widziało się nawet na oczy, (np kraby) :)

  3. Skoro organizm walczy z nietolerowanym pożywieniem, w wyniku czego wytwarzają się przeciwciała,

    czy nie powinno to być odzwierciedlone w wynikach badania OB?

  4. Czy możemy mieć pewność, że stosując rotację nie uczulimy się na żaden ze spożywanych produktów'

    jedzonych co 4 dni?

Dziekuję serdecznie

19:38
7 listopada 2012


Dietetyk Monika Frank

2

odpowiedź na pyt. 1

Przebywając na diecie
eliminacyjnej można korzystać z produktów opatrzonych klauzulą: „Produkt może
zawierać śladowe ilości mleka, glutenu, orzechów i soi”. Nie jest to bowiem
informacja o wykorzystaniu danej substancji do produkcji, świadczyć może
jedynie o możliwości zanieczyszczenia danym alergenem produktu, np. przez to,
że w danym zakładzie produkcyjnym otrzymywane są również produkty z użyciem
tego alergenu. Jeśli produkt w swoim składzie nie zawiera alergenów, czyli na
etykiecie nie ma o nich informacji, to można spożywać go w trakcie diety
eliminacyjnej. Jednak dotyczy to tylko przypadków zdiagnozowanej alergii IgG -
zależnej (badanej testem Imu Pro). Ponieważ jest to alergia ilościowa, czyli
pojawienie się i natężenie objawów będących wynikiem pojawienia się odpowiedzi układu
immunologicznego zależy od ilości przyjętego produktu. Natomiast w przypadku
osób, które cierpią na alergie IgE –zależną oraz u osób ze zdiagnozowaną
celiakią, produkty takie są bezwzględnie zabronione.

odpowiedź na pyt. 2

Alergia na pokarmy,
które nigdy nie były spożywane wynika z faktu istnienia mechanizmu tzw. alergii
krzyżowej. Jest to mechanizm uwarunkowany występowaniem identycznych epitopów
na cząsteczkach uczulających. Epitopy są to fragmenty uczulającego białka.
Zdarza się, że takie same epitopy występują u rożnych gatunków roślin,
zwierząt. Stąd spożywanie jednego pokarmu spowoduje również reakcję alergiczną
na produkt, który nigdy wcześniej nie był spożywany, ale który zawiera białka
uczulające (epitopy) o tej samej budowie.

odpowiedź na pyt. 3 wykracza poza moje kompetencje jako dietetyka. Jest to pytanie raczej do lekarza.

odpowiedź na pyt. 4

Przy skrupulatnym
przestrzeganiu zasady rotacji w diecie eliminacyjnej, ryzyko pojawienie się
alergii na kolejne produkty jest minimalne. Nie odnotowałam tego typu
przypadków u osób, które stosowały dietę eliminacyjną z rotacją. 



 

Możliwość komentowania jest wyłączona.