Abraham i Sara w kuchni

chleb bezglutenowy na zakwasie

Przepis opracowany i przetestowany przez mojego męża (tak, mężczyźni też mogą aktywnie uczestniczyć w przestrzeganiu przez nas diety).

Składniki:

- 1 szklanka letniej wody,

- 3 i 1/4 szklanki zakwasu kukurydzianego (zakwas bezglutenowy robi się tak samo jak zwykły tylko na bazie jednej z mąk bezglutenowych, prosta instrukcja: http://www.mojewypieki.com/przepis/zakwas),

- 1,5 łyżeczki soli,

- 4 i 1/4 szklanki mąki (my dajemy 3 szklanki mąki gryczanej, 1 szklankę mąki kukurydzianej i 1/4 szklanki mąki kokosowej dzięki tej ostatniej chleb mniej się kruszy),

- 3,5 łyżki cukru,

- 1,5 opakowania suchych drożdży (do kupienia w supermarketach),

- dodatki: słonecznik, siemię lniane, sezam (można również dodać pestki dyni i orzechy, ale sa one ciężkie więc chleb może mniej wyrosnąć).

Sposób przygotowania:

Do maszyny do pieczenia chleba w odpowiedniej kolejności wrzucamy składniki, najpierw płynne a później sypkie. Do pojemnika wlewamy wodę i lekko podgrzany zakwas (najlepiej w mikrofalówce). Następnie dodajemy sól, która nie może zetknąć się z drożdżami, ponieważ pieczywo może nie wyrosnąć. Później wsypujemy mąkę i cukier. Na samym końcu dodajemy drożdże. Pojemnik wstawiamy do maszyny i ustawiamy podstawowy program na ok. 3 godziny, na duży bochenek i ciemną skórkę. Nasza maszyna ma opcję sygnalizowania momentu, w którym należy wsypać dodatki, ale można to zrobić tuż przed włączeniem programu. Po upieczeniu chleb najlepiej umieścić na ruszcie w piekarniku i bez włączania pozostawić go na ok. 30 min. żeby odparowała woda.

Przydatne porady:

- chleb najlepiej rośnie na mące gryczanej, ale dobrze jest dodać jeszcze  2 albo 3 inne żeby urozmaicić jego smak. Najgorzej natomiast pieczywo wyrasta na mące ryżowej. Do wypieków można również dodać mąkę: kukurydzianą, amarantusową, kokosową, z soczewicy czy grochu.

- drożdże suche można zamienić na drożdże zwykłe.


Smacznego!



sufka





Dodaj komentarz