Abraham i Sara w kuchni

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

U nas dziś papryka według przepisu Karoliny i Grzesia.

Składniki:
- 4 spore papryki (czerwona lub zielona),
- 30 dkg mięsa mielonego,
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej,
- suszone pomidory w oleju (ok. pół słoika czyli 90g),
- pół cebuli,
- falafel (prawie cała paczka 200g),
- natka pietruszki, czosnek.
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Papryki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Mięso podsmażamy na oliwie z czosnkiem, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, pokrojone pomidory, sól i pieprz, następnie rozdrobniony falafel.
Wszystko należy chwilę poddusić i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz natką pietruszki. Kolejno papryki nadziewamy farszem i wkładamy je do naczynia żaroodpornego (do którego należy wlać pół szklanki wody) i przykryć „czapeczkami”. papryki pieczemy w piekarniku ok 30-40 min. w temp. 180 stopni.
Nasze spostrzeżenia:)
Falafel dodaliśmy od siebie, w przepisie oryginalnym go nie było… dodał fajnego smaku :)
Papryka po wyjęciu z piekarnika była dość miękka, najlepsza była na dole czyli tam gdzie była woda… możliwe, że więcej wody dałoby dobry efekt :)
Dwie papryki na głowę to spory posiłek.


Smacznego!
sufka

Komentarze: (1)


  1. Nie wątpię, że papryka pyszna, ale proszę mnie oświecić  – co to takiego ów FALAFEL?

Dodaj komentarz