Czego dowiedzieliśmy się o „jedzeniu, które jest leczeniem”

relacja z warsztatów

W dniu 27 kwietnia 2013 r. w Krakowie odbyły się zorganizowane przez Centrum Leczenia Niepłodności Małżeńskiej w Krakowie oraz Instytut Mikroekologii w Poznaniu warsztaty pt. „Gdy jedzenie jest leczeniem”. Uczestnicy, w większości osoby dotknięte problemem niepłodności, mieli okazję pogłębić swoją wiedzę na temat zależności pomiędzy odpowiednią dietą a zdrowiem prokreacyjnym.

Warsztaty rozpoczęło wystąpienie lek. Leszka Lachowicza – lekarza ginekologa, konsultanta NaProTechnology, który przedstawił dwie historie par mających trudności z poczęciem związane z alergiami pokarmowymi. W obu przypadkach leczenie metodami naturalnymi przyniosło pozytywne efekty. Następnie dr Patrycja Szachta przedstawiła przyczyny i skutki występowania opóźnionej alergii pokarmowej (IgG – zależnej).

Dużym zainteresowaniem słuchaczy cieszyło się także wystąpienie mgr Moniki Frank na temat praktycznych aspektów wdrażania diety opartej na badaniu opóźnionej alergii pokarmowej (każdy z uczestników otrzymał m.in. zbiór przepisów na dania bezglutenowe, bezmleczne i bez jaj). Dwie podstawowe zasady opracowywania diety to: eliminacja składników uczulających oraz rotacja posiłków, mająca m.in. zapobiec kolejnym alergiom. Wbrew powszechnemu stereotypowi dieta osób niepłodnych dotkniętych alergią opóźnioną może zawierać elementy kuchni nie tylko włoskiej i francuskiej, ale także np. indyjskiej, chińskiej czy japońskiej.  Warsztaty zakończyła przedstawiona przez dr Mirosławę Gałęcką prezentacja zagadnień związanych z wykonywaniem badań mikrobiologicznych dotyczących flory jelitowej. Każdy z prelegentów udzielał również indywidualnych konsultacji dotyczących konkretnych problemów z płodnością.

A tu można przesłuchać wykład dietetyka – pani Moniki Frank. Uwaga! proszę się nie zrażać chwilami ciszy – to uczestnicy zadają pytania, za chwilę będzie słychać odpowiedź :)

wykład Moniki Frank






Dodaj komentarz