Abraham i Sara w kuchni

Pieczone jabłka i gruszki z bakaliami

Pieczone jabłka i gruszki z bakaliami

Składniki:
– 5-6 jabłek lub gruszek,
– bakalie (rodzynki, orzechy, siemię lniane, sezam,żurawina, migdały, słonecznik, wiórki kokosowe,  itp.),
– miód,
– gorzka czekolada.
Wersja uroczysta.

Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, środek smarujemy miodem i wypełniamy bakaliami. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20-25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu jabłka można polać czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej).
Wersja wycieczkowa.

Danie jest zdrowe, ponieważ:

- nie zawiera tłuszczu,
– jest pożywne,
– nie zawiera glutenu,
– jest dobrym zamiennikiem niezdrowych deserów.


Smacznego!
sufka





Dodaj komentarz