Abraham i Sara w kuchni

chleb bezglutenowy na zakwasie

Przepis opracowany i przetestowany przez mojego męża (tak, mężczyźni też mogą aktywnie uczestniczyć w przestrzeganiu przez nas diety). Składniki: - 1 szklanka letniej wody, - 3 i 1/4 szklanki zakwasu kukurydzianego (zakwas bezglutenowy robi się tak samo jak zwykły tylko na bazie jednej z mąk bezglutenowych, prosta instrukcja: http://www.mojewypieki.com/przepis/zakwas), - 1,5 łyżeczki soli, - 4 ...




Bezglutenowe pączki z ziemniaków

Bezglutenowe pączki z ziemniaków Tłusty czwartek już niedługo! Z tej okazji polecamy bezglutenowe pączki z ziemniaków. Receptura pochodzi z podrzeszowskiej miejscowości Lubenia, a przekazała mi ją teściowa, której bardzo dziękuję. Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 1 kg mąki bezglutenowej (użyłam mixu bezglutenowego), - 5 dkg świeżych drożdży, - 1-2 jajka (1 żółtko), - kropla ...




Bezglutenowe pierożki w papierze ryżowym

Bezglutenowe pierożki w papierze ryżowym Poniżej oryginalny pomysł mojej mamy na bezglutenowe danie świąteczne: Składniki: - papier ryżowy (dostępny w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością), – farsz (na zdjęciu są pierożki z farszem do uszek wigilijnych, ale zawartość może być dowolna: mięso, kasza, warzywa, itp.), – miska z zimną wodą do namaczania papieru ryżowego. ...




Pieczone jabłka i gruszki z bakaliami

Pieczone jabłka i gruszki z bakaliami Składniki: – 5-6 jabłek lub gruszek, – bakalie (rodzynki, orzechy, siemię lniane, sezam,żurawina, migdały, słonecznik, wiórki kokosowe,  itp.), – miód, – gorzka czekolada. Wersja uroczysta. Sposób przygotowania: Jabłka kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, środek smarujemy miodem i wypełniamy bakaliami. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ...




Chleb gryczano-żytni






Zapiekanka/i z kaszy gryczanej i jajka

zapiekanka/i z kaszy gryczanej i jajka Składniki na 2 porcje: - szklanka kaszy gryczanej, - pół puszki zielonego groszku, - ser feta (można go zastąpić serem żółtym, tofu albo mozzarellą), - pietruszka, szczypiorek, - 2 jajka, - pieprz i sól do smaku. Sposób przyrządzenia: Gotujemy kaszę gryczaną (w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki ...




Pesto z zielonej pietruszki, koperku i orzechów (od mojej mamy)

Pesto z zielonej pietruszki, koperku i orzechów (od mojej mamy) Składniki: - 2 natki pietruszki, - wiązka koperku, - 6-8 orzechów włoskich, - 6-8 orzeszków ziemnych, - 3 ząbki czosnku, - oliwa z oliwek (olej lniany lub inny olej do sałatek), - pieprz i sól do smaku. Sposób przygotowania: Z pietruszki i koperku odcinamy gałązki, ...




Papryka faszerowana

Papryka faszerowana U nas dziś papryka według przepisu Karoliny i Grzesia. Składniki: - 4 spore papryki (czerwona lub zielona), - 30 dkg mięsa mielonego, - 1 szklanka kaszy kukurydzianej, - suszone pomidory w oleju (ok. pół słoika czyli 90g), - pół cebuli, - falafel (prawie cała paczka 200g), - natka pietruszki, czosnek. Sposób przygotowania: Kaszę ...




Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe Marchewka znana jest nam od lat. Najczęściej kojarzymy ją z rosołem lub sałatką warzywną. Na szczęście ostatnio pojawia się także jako „gwiazda” rozmaitych zup-kremów i deserów. Poniżej sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Składniki na 12 kawałków: - 100 g cukru (dla wielbicieli słodkich ciast 175 g), - 175 g oleju słonecznikowego, - 3 ...




Bakłażan pomidorowo-orzechowy

Bakłażan pomidorowo-orzechowy Podróże kształcą. Czerpiemy z nich wiedzę o innych miejscach, ludziach, ich kulturach i zwyczajach – a także… o potrawach. Warto nie tylko przyglądać się kuchniom innych narodów, ale również inspirować się nimi na co dzień. Zatem na początek danie szybkie i proste, wymyślone podczas wakacji w Bułgarii, pod natchnieniem wspaniałych bakłażanów jakie można tam ...